گرشاسبی: خریداران سهام پرسپولیس و استقلال ضرر میکنند/ پشت پرده واگذاری ورزشگاههای شهرداری تهران به سرخابیها
مدیرعامل اسبق باشگاه پرسپولیس گفت: با این روند واگذاری، باشگاههای پرسپولیس و استقلال دولتیتر میشوند.
به گزارش پیشرو اسپرت، حمیدرضا گرشاسبی در گفت و گو با خبرنگار ورزشی خبرگزاری فارس، درباره چرایی فعالیتهای انجام شده برای واگذاری دو باشگاه استقلال و پرسپولیس در سال پایانی دولت اظهار داشت: این بحث همیشه مطرح بوده و قرار نیست دو باشگاه خصوصی شوند. استقلال و پرسپولیس زمانی واگذار میشوند که دولت، سایه و نقش خود را از روی آنها بردارد و آنها را به بخش خصوصی واگذار کند اما چه نوع واگذاری است که ۱۰ تا ۱۵ درصد سهام در فرابورس عرضه شود و سایر سهام آنها در اختیار دولت باشد تا خودش برای سرخابیها هیات مدیره و مدیرعامل تعیین کند؟
وی ادامه داد: سخت و بعید میدانم در وضعیت فعلی هم روند واگذاری انجام شود زیرا شرایط فعلی به هیچ وجه برای واگذاری فراهم نیست. حتی با این روند مدنظر وزارت ورزش و جوانان باشگاهها بیشتر دولتی تر میشوند تا خصوصی.
مدیرعامل اسبق باشگاه پرسپولیس درباره مبهم و پنهانی پیش رفتن فرآیند واگذاری عنوان کرد: تاکنون ندیدیم چیزی جلو برود که بخواهیم بگوییم شرایط در چه شکلی است. فقط شنیدهایم جلساتی در این زمینه تشکیل شده است. یکی از مهم ترین شرایط واگذاری یا حضور در فرابورس، سه سال شفافیت اسناد مالی باشگاهها است. شفافیت به معنی عدم بدهی و سوددهی سرخابیها است که چنین چیزی را نمیبینیم.
گرشاسبی تصریح کرد: استقلال و پرسپولیس از زمان تاسیس خود بدهی مالیاتی دارند که تاکنون صاف و شفاف نشده است. با توجه به اینکه تعیین مالیات بدون بررسی صورتحساب های مالی بوده، بدهی مالیاتی را به شکل علی الراس تعیین کرده اند. یعنی حساب و کتابها در سال های دور آماده نبوده و آنها را به دفاتر اسناد مالی تحویل نداده اند. به همین دلیل اداره مالیات طبق بررسی برخی اسناد بدهی را به شکل علی الراس محاسبه میکنند.
وی ادامه داد: با توجه به پرداخت نشدن این مالیات در تمام این سالها، به آن جریمه هم تعلق گرفته و به رقم گردن کلفتی تبدیل شده که سالهاست برای استقلال و پرسپولیس دردسر به وجود آورده.
مدیرعامل اسبق پرسپولیس درباره اینکه به نظر میرسد مسئولان وزارت ورزش با واگذاری ناگهانی برخی مجموعههای ورزشی و تحت تملک درآوردن آنها برای سرخابیها قصد دارند به شکل غیر واقعی طرازهای مالی آنها را مثبت کنند، توضیح داد: این ورزشگاهها متعلق به دولت است و نمیتوان آنها را واگذار کرد و با سندشان وام گرفت. هیچ کاری نمیتوان با ورزشگاههایی که در جریان واگذاری تحت مالکیت استقلال و پرسپولیس درآمده انجام داد و فقط میتوان از آنها استفاده کرد. فروششان هم مانند طی کردن هفت خوان رستم میماند.
گرشاسبی ادامه داد: اگر عزم و اراده جدی و قطعی برای واگذاری استقلال و پرسپولیس وجود داشته باشد، می توانیم از کشوری مانند ترکیه الگو بگیریم که در اقدامی موفق، کل باشگاههای دولتی را به بخش خصوصی واگذار کرد.
وی درباره چرایی واگذاری دو مجموعه ورزشی شهرداری تهران و اداره کل ورزش و جوانان استان تهران به دو باشگاه برخلاف صرف و صلاح بیت المال توضیح داد: زمانیکه ورزشگاههای شهید کاظمی و امام رضا(ع) در اختیار پرسپولیس و استقلال قرار گرفت، بحث واگذاری دو باشگاه مطرح نبود. سند این مجموعهها در اختیار شهرداری است و به صورت موقت و چندین ساله سرخابیها از آنها استفاده می کنند.
مدیرعامل اسبق پرسپولیس ادامه داد: در زمان شهرداری قالیباف طبق صحبتی که خودم به عنوان مدیرکل ورزش و جوانان تهران با وی داشتم، قرار شد با توجه به اینکه شهرداری ها در تمام کشور مشغول تیمداری و کمک به تیمها هستند، شهرداری تهران هم به استقلال و پرسپولیس کمک کند. در آن زمان به ما اعلام کردند طبق مصوبه شورای شهر، کاری با ورزش قهرمانی نداریم و تنها به ورزش همگانی اهمیت میدهیم. ما هم گفتیم ورزشگاههایی مانند امام رضا (ع) و شهید کاظمی به چه درد ورزش همگانی میخورد؟
گرشاسبی افزود: در نهایت طبق پیگیریهای صورت گرفته و کمکهای پررنگ علیرضا دبیر که آن زمان عضو شورای شهر تهران بود، قرار شد با مصوبه این شورا و ورود محمود گودرزی، وزیر وقت ورزش و جوانان برای اینکه حساسیتی ایجاد نشود، ضمن در اختیار گذاشتن ورزشگاه کاظمی به پرسپولیس، استادیوم امام رضا (ع) هم تحویل استقلال شود. بچههای ورزشی شورا هم در این راستا خیلی کمک کردند. این ورزشگاهها که آن زمان بلااستفاده بودند، اکنون هم تحت تملک سرخابیها نیستند و فقط از آنها استفاده میشود.
وی درباره دلیل ورود سرخابیهای پایتخت به بازار بورس و فرابورس در بدترین شرایط اقتصادی بورس کشور گفت: به نظر من اصلا نیازی به این کار نیست بلکه باید با تشکیل ترکیبی از افراد توانمند اقتصادی و ورزشی مانند کاری که در ترکیه انجام میشود، راهکار و تعریف درستی را برای واگذاری آنها در نظر گرفت تا استقلال و پرسپولیس به یک الگو برای واگذاری سهام سایر باشگاهها تبدیل شوند و دولت هم دردسر آنها را از سر خودش باز کند.
مدیرعامل اسبق پرسپولیس خاطرنشان کرد: با شرایط فعلی به باشگاهها آسیبی وارد نمیشود و ضرر واگذاری سهام از طریق پرسپولیس و استقلال به افرادی میرسد که سهام را خریداری میکنند. البته اگر سودی هم در کار باشد به همین افراد بازمیگردد که آن هم بعید است. در کل از نظر من پرسپولیس و استقلال با واگذاری از این طریق به سود و ضرر خاصی نمیرسند.
گرشاسبی درباره اینکه به نظر میرسد مطرح شدن بحث واگذاری این دو باشگاه مردمی در مقطع اخیر به جهت پاک کردن صورت مسئله ناکارآمدی دولت در اداره فوتبال است، عنوان کرد: من نیت اصلی طراحان واگذاری را نمیدانم و نمیخواهم این امر را قضاوت کنم اما فکر نمیکنم واگذاری استقلال و پرسپولیس محقق شود. دست کم تا پایان دولت فعلی این اقدام زمانبر و پردردسر اتفاق نمیافتد.
وی ادامه داد: بسیاری از مدیران سازمان خصوصی سازی که هم در جریان پیگیری واگذاری دو باشگاه بودند، اکنون گرفتار شدهاند و این جا به جایی ها تاخیر زیادی را به وجود آورد. باشگاهها هم به دلیل تغییرات متوالی مدیران خود و خط کشی نشدن حساب و کتابهای دوران مدیریتی آنها، تنها سبب تلنباری بدهی استقلال و پرسپولیس شده است.
این مدیر فوتبالی ادامه داد: برخی مدیران هم فکر میکنند در این دو باشگاه چه خبر است و برای حضور در آنها هول میشوند. وقتی وارد کار میشوند، تازه میفهمند چه وضعیت اسفناکی از لحاظ مالی وجود دارد. این ورود چشم بسته سبب می شود آش همین آش باشد و کاسه همین کاسه. مدام بدهیهای جدید روی قبلیها تلنبار میشود و با دو اشتباه در پروندههای حقوقی کار بیخ می کند. به همین دلیل استقلال و پرسپولیس مدام کاسه چه کنم دست شان میگیرند و دنبال پیدا کردن راهکار برای رفع مشکلات هستند.