خورشیدی:من جلاد نیستم
داور فوتبال ایران گفت: اگر شیطنتی از یک بازیکن ببینم حتما با آن برخورد میکنم و برایم فرقی ندارد که کدام بازیکن است.
به گزارش خبرگزاری فارس، اشکان خورشیدی یکی از داوران با تجربه و البته قاطع فوتبال ایران کشورمان است که به خوبی برای اهالی فوتبال شناخته شده است. نام خورشیدی سالهاست که در مسابقات مختلف و مهم سطح اول فوتبال ایران شنیده شده و حالا او سابقه قضاوت بازی پرحاشیه پایتخت را نیز در کارنامهاش دارد. خصوصیات منحصر به فرد این داور که در مورد او بیان میشود شاید در وهله اول یک انسان خشک را برای شما تداعی کند اما در صحبت کردن با او متوجه میشوید که خورشیدی یک مرد پخته و صبور است! تعطیلی فوتبال ایران فرصتی شد تا به سراغ این داور با تجربه برویم. گفت و گو خبرنگار ورزشی فارس با این داور را در زیر می خوانید:
فارس: ۲۲ سال داوری از دید اشکانخورشیدی چطور گذشت؟
ما همیشه گفتیم داوری شغل نیست، داوری یک عشق است.آنقدر عاشق این کار هستیم که گذر زمان را حس نکردیم. هر داوری از روزی که شروع میکند آرزویش این است که به بالاترین مراتب داوری برسد. من هم توانستم پیوسته کارهایم را طوری انجام بدهم که با تلاش و کوشش به بالاترین سطح داوری ایران برسم و حتی دو سال هم در لیست بینالمللی هم بودم. به خودمنمره عالی نمیدهم ولی به نظرم نمره قابل قبول میگیرم و سعی میکنم تا روزی که داور هستم، در سطح اول فوتبال ایران قضاوتهای خوبی را انجام بدهم.
فارس: ۹سال سوت زدن در لیگ برتر چگونه بود؟
وقتی وارد این کار شدیم، میدانستیم که خیلی مورد هجمه قرار میگیریم. البته واقعا فکر نمیکردیم قضاوت در فوتبال ایران تا این حد سخت باشد، به خاطر اینکه پرداختن به اشتباهات داوری و هجمه علیه تصمیمات داوری بیش از همه جای دنیا در ایران صورت میگیرد، اما بازهم میگویم من عاشق این کار هستم و اگر به گذشته برگردم، بازهم همین کار را انتخاب میکنم و با همین سختی به کارم ادامه میدهم و قضاوت میکنم.
فارس: آیا رشته ریاضی به داوری فوتبال ارتباطی پیدا میکند؟!
من خودم فوتبالیست بودم، حتی به اردوی تیم ملی دانشجویان هم دعوت شدم،همچنین سالها در تیم جوانان و امید استانمان بازی میکردم اما قسمت این بود که با توجه یه شرایط رشته تحصیلی مدتی از فوتبال دور باشم، اما بعد از آن به داوری روی آوردم و سعی کردم چون در فوتبال مقداری درجا زدم، در بحث داوری به آنچه میخواهم برسم. رشته تحصیلی من خیلی به کارم نیامد. من از یکخانواده فوتبالی هستم که پدرم هم فوتبالیست بوده، اصلا ریاضی که خواندم باعث نشد از فوتبال دور شوم. خودم فوتبال بازی میکردم و در یکمحیط فوتبالی بزرگ شدم و سعی کردم در دنیای فوتبال باشم.
فارس: آیا علم ریاضی باعث شده شما یک داور پرکارت باشید؟!
من داور پرکارتی نیستم! همیشه سعی میکنم داخل زمین قانون را اجرا کنم که شاید اینموضوع برای خیلیها خوشایند نباشد. اجرای قانون در زمین بازی کاملا برای من اهمیت دارد، شاید در مورد اعتراضات سختگیرتر باشم و برای همین کمی با داوران دیگر تفاوت داشته باشم. البته ما یکی دو داور هستیم که در بحث اعتراضات کارتهایمان پررنگتر و بیشتر است.
فارس: منظورتان کدام داوران است؟!
(با خنده)به هرحال دوستانی هستند اما چندنفری هستیم که ممکن است در اعتراضها برخورد بیشتری داشته باشیم!
فارس: نمیشود اسم ببرید؟
به جز خودم میتوانماز علیرضا فغانی نام ببرم. بقیه دوستانهم هستند اما ما سختگیری بیشتری داریم.
فارس: یعنی شما جلادتر هستید؟
جلاد نمیشود گفت! ما طبق قاعده و قانون تصمیم میگیریم.
فارس: اصطلاح رایج در دنیای فوتبال این است!
نه، اینطور نیست. مطمئن باشید اگر کسی در زمین مسابقه پایش را فراتر از مرز قانون نگذارد جریمه نمیشود، در رانندگی اگر سرعت زیاد نداشته باشید جریمه نمیشوید، فوتبال هم همین است. اگر بازیکن قانون را رعایت کند هیچ وقت جریمه نمیشود، مطمئن باشید بازیکنی که جریمه میشود حتما کاری فراتر از قانون انجام داده است.
فارس: یک مثال بزنم، ویدئویی در فضای مجازی پخش شده که در یک بازی خارجی، داور به بازیکن اشاره میکند و تصور بازیکن این است که قرار است اخراج شود اما وقتی به داور نزدیک میشود، داور دستمالی را از جیبش بیرون میآورد و پیشانیش را خشک میکند!
من هم آن را دیدهام و با توجه به شرایط سنی بازیکنان به نظر میرسد یک بازی خیریه است. مطمئن باشید در ایران هم در بازیهای خیریه داوران از این کارها انجام میدهند. فکر نکنم در یک بازی رسمی بتوان چنین کارهایی کرد. آیا در یک بازی جدی لیگ ایران میشود این کار را کرد؟
فارس: نمیشود اما منظور، نرمش یا سخت گیری یک داور بود، شاید یک داور اگر بتواند از تخلف بازیکن چشم پوشی کند و فقط به او تذکر بدهد اما داوری مانند شما، سریعا جریمه میکند!
روش و متد هر داور برای مدیریت بازی فرق میکند اما مطمئن باشید کاری که من انجام میدهم کاملا مطابق قانون است.
فارس: در سن ۲۹سالگی وارد لیگ برتر شدید، این سن از نظر شما سن مناسبی برای ورود به داوری در سطح اول فوتبال کشور بود یا فکر میکنید دیر بوده است؟
شاید در آن زمان، سن ۲۹ سالگی مناسب بوده اما الان هرچه جلوتر می رویم باتوجه به جوانگرایی که در تمام دنیا صورت میگیرد با سعی کنیم با برنامه ریزی، سن داوران لیگ برتر و بین المللی کشورمان را پایین بیاوریم.
فارس: در دو دربی تهران حضور داشتید، اولی به عنوان داور چهارم و دومی به عنوان داور اصلی. یعنی آخرین دربی پایتخت با قضاوت شما برگزار شد. کدام یک از آن ها سختتر بود؟
شرایط دربی باید قبول کنیم با تمام بازی ها فرق می کند. دربی تهران یکی از بزرگترین بازیهایی است که در تمام دنیا از آن نام برده میشود. تمام دربیهای کشور سخت هستند اما دربی پایتخت یک فضای خاص دارد. تمام مصافهای استقلال و پرسپولیس سخت هستند و من نمیتوانم بگویم آن بازی که داور چهارم بودم سخت بوده یا بازی که وسط زمین بودم. هردو بازی سخت بودند اما شکرخدا این بازی ها طوری قضاوت شده که با داور وطنی در طول سال های اخیر که ما کمترین مشکل را حتی نسبت به روزهایی که داور خارجی می آوردند داوران ما بسیار عالی تر و بهتر قضاوت کردند.
فارس: کدام دربی برای شما با توجه به اتفاقاتش پررنگ تر شد؟
قطعا مسابقهای که خودم قضاوت کردم برای من بیشتر در ذهنم می ماند. هر داوری در ایران دوست دارد روزی دربی پایتخت را قضاوت کند و من هم از این قاعده مستثنی نیستم.
فارس: کدام بازیکن در دربی بیش از سایرین اذیت میکند و باعث میشود حاشیههای بیشتری ایجاد شود؟
(با خنده) همه بازیکنان خوب هستند و بازیکن بد در ایران نداریم! همه داوران بیرون از زمین مسابقه با با بازیکنان دوست و رفیق هستند.
فارس: شاید بهتر باشد از کلمه شیطنت استفاده کنم! کدام بازیکن شیطنت بیشتری در دربی داشته؟!
بازیکنان نسبت به تیمشان تعصب دارند. آن ها سعی می کنند با تمام توانشان بازی کنند. آنها به باشگاه و هوادارانشان دین دارند و باید این دین را ادا کنند. وقتی وارد زمین میشوند سعی میکنند با تعصب بازی کنند و ممکن است در این گیر و دار ممکن است حرکاتی از آنها سر بزند یا محکم بازی کنند که خطاهایی صورت بگیرد اما مطمئن باشید ما بازیکن بد نداریم، همه آنها با داوران همکاری میکنند. اگر هم داوران آنها را تنبیه میکنند، مطابق قانون است و هیچ مشکلی بین ما و بازیکنان ایجاد نمیکند.
فارس: آیا بازیکن خاصی در ذهن شما هست که به خاطر همان تعصبی که اشاره کردید، شیطنتهای خاص یا بیشتری در زمین داشته باشد؟!
نه، فرد خاصی در ذهن من نیست. این ذات و خصلت فوتبال است که بازیکنان را گاهی به سمت شیطنت میکشاند، این مساله جزیی از بازی است. اگر داور شیطنتی را ببیند که خارج از عرف فوتبال باشد حتما با آن برخورد لازم را میکند و اگر هم از این چارچوب خارج نباشد، همانطور که گفتم جزیی از ذات فوتبال است. من اگر شیطنتی از یک بازیکن ببینم حتما با آن برخود میکنم و برایم فرقی ندارد که کدام بازیکن است.
فارس: میتوانیم بگوییم در فصلی که گذشت از داوران موفق لیگ برتر بودید؟
همه داوران ما خوب کار کردند و با تمام توانشان سعی کردند بهترین قضاوتشان را انجام بدهند تا حق به حق دار برسد و لیگ ما لیگی پویا باشد. همه ما سعی کردیم مسابقات کم اشتباه برگزار شوند.
فارس: چرا میگویند شما در گرفتن پنالتی هم سختگیری میکنید!
خطای داخل محموطه جریمه، باید خطایی باشد که همه خطا بودن آن را قبول کنند. اکنون یک تاکتیک شده که بازیکنان خودشان را به زمین بیندازند و شبیه سازی کنند. چون پنالتی یک موقعی گل خیلی خوب است از نظر من باید خطایی باشد که محرز باشد و شاید این به نظر شما سختگیری باشد اما من خطا ببینم حتما سوت میزنم.(با خنده)
فارس: یعنی در مورد خطاهای پنالتی ممکن است با دید ترحم تصمیم بگیرید!
نه نه! رحم نیست. پنالتی یک موقعیت عالی گلزنی است که یک تیم میتواند به راحتی به گل برسد. به خاطر همین باید شما آن خطا را واضح و آشکار ببینید و بعد اعلام خطا کنید. اگر خطایی اتفاق نیفتد و شما به اشتباه پنالتی بگیرید با برعکس، قطعا حق یک تیم ضایع میشود. پس باید با تمرکز و یقین بالا آن خطا را اعلام کنید.
فارس: چرا طرفداران پرسپولیس در مورد شما دوستانه فکر نمیکنند و میتوان با آنچه که در بین هوادارانشان دیده میشود گفت که دیدگاه مثبتی نسبت به شما ندارند؟!
اینطور نیست. اگر در فضای مجازی دقت کنید میبینید که این بحث برای هردو تیم وجود دارد. من هیچ مشکلی با هر دو تیم ندارم.
فارس: اینطور دیده میشود که بازیهای استقلال با قضاوت شما بدون سروصدا و بی دردسر برای شما به پایان رسیدهاند اما اکثرا پس از بازیهای پرسپولیس صداهای زیادی در مورد داوری شما شنیده شده است!
همیشه اینطور است که دیواری کوتاه تر از داوران پیدا نمیشود و همیشه و در هر زمان، یک روز استقلالی میشویم و یک روز پرسپولیسی میشویم! اما این اطمینان را به طرفداران هردوتیم میدهم که برای هر تیمی قضاوت میکنیم، با تمام توان و تمرکز سعی میکنیم بی اشتباه باشیم. ما وجدانمان را بیشتر از هرچیزی دیگری دوست داریم. ممکن است در این راه اشتباهاتی صورت بگیرد اما مطمئن باشند ما تلاش میکنیم بی اشتباه باشیم.
فارس: داوری ما در سطح بینالمللی از دید شما چگونه است؟
برجسته ترین داور ایرانی در سطح جهانی، علیرضا فغانی است که جزو بهترین داوران دنیا محسوب میشود. او بر اساس تواناییها و شایستگیهایش به جام جهانی رفت و به خوبی توان و پتانسیل جامعه داوری ایران را نشان داد. در سطح آسیایی هم فکر میکنم ایران تنها کشوری باشد که ۷ داور الیت دارد. ما باید در داخل کشورمان قدر این داوران را بیشتر بدانیم و با احترام متقابل، ارزش آنها را بیشتر حفظ کنیم.
فارس: فصل جدید را با توجه به اتفاقاتی که سال گذشته افتاد چطور میبینید؟ممکن است هجمهها در این فصل بیشتر شوند! آیا وار میتواند به داوران ما کمک کند؟
قطعا همینطور است. کمیته داوران در حال برنامه ریزی است تا فصل جدید را با دو کلاس آغاز کنیم. یک برنامه ۴۵روزه برای کلاس لیگ برتر دارد ویک کلاس هم برای کمک داور ویدئویی برگزار میشود تا با جدیدترین متد، تئوریها و قوانین داوران را آشنا کند تا انشاالله فصل جدید را بهتر از فصل پیش برگزار کنیم. VAR قطعا کمک میکند تا اشتباهات کمتر شوند.
انتهای پیام/ا